Joging tak boleh, dine-in pun tak lepas! Gadis ini hanya mampu tengok keluarga lepak mamak dari dalam kereta, mujur dapat ‘layan’ apam manis

Yasmeen (kanan) berkongsi pengalaman dine-in dalam kereta. Foto kiri ibu Yasmeen (kanan) bersama ibu saudara di restoran. yang dirakamkan dari kereta.

PASTINYA ramai yang melepaskan kerinduan untuk makan di luar apabila kelonggaran bersyarat diberikan kepada individu lengkap dua suntikan dos vaksin Covid-19.

Bagaimanapun, seorang gadis hanya mampu melihat keluarganya menikmati hidangan di sebuah restoran mamak kerana masih belum cukup 14 hari dari tarikh dos kedua vaksin.

Apa yang melucukan apabila dia merasai ‘suasana’ makan di kedai mamak itu dengan menjamahnya dari dalam kereta, yang diletakkan bersebelahan premis makanan itu.

Gadis berkenaan, Nur Yasmeen Eryka Zulkefli berkata, keluarganya berkunjung ke sebuah restoran mamak di Seksyen 3, Shah Alam pada pagi Ahad.

Namun, pelajar berusia 18 tahun itu memberitahu, dia baru selesai mendapatkan dos kedua vaksin di Pusat Konvensyen Ideal (IDCC), Shah Alam pada Sabtu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Tapi saya tak dapat masuk ke restoran sebab ‘partially vaccinated’. Keluarga saya iaitu ayah, ibu dan abang termasuk ibu saudara dapat masuk sebab mereka dah lengkap vaksin.

“Saya teringin nak makan apam manis kat kedai. Kali terakhir saya datang ke sini tahun lepas. Saya jealous sebab tak dapat dine-in sekali.

“Tapi, saya okay je sebab masih dapat makan apam manis kesukaan saya dari dalam kereta sambil melihat mereka makan di restoran,” katanya kepada mStar.

Yasmin selesai dos kedua vaksin, Sabtu lalu.

Sementara itu, ibu Yasmeen, Noor Aishah Amirulizan, 47, berkata, sebelum ke restoran berkenaan, mereka berlima pergi bersenam di Taman Tasik Shah Alam berdekatan.

“Tapi hanya saya, suami, anak lelaki dan ibu saudara Yasmeen saja yang keluar berjoging memandangkan Yasmeen baru ambil dos kedua vaksin sehari sebelum.

“Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menasihatkan supaya mengelakkan aktiviti fizikal yang berat selama satu minggu selepas menerima dos pertama dan kedua vaksin.

“Jadi Yasmeen tunggu kami dalam kereta sementara kami berjoging selama sejam,” ujarnya sambil menambah rancangan untuk sarapan di restoran dibuat sebelum beriadah.

Ibu Yasmin (kanan) dan ibu saudara (kiri) di restoran, manakala Yasmeen dari dalam kereta.

Menurut pegawai bank itu, secara kebetulan terdapat petak parkir kosong menghadap meja makan yang didudukinya bersama tiga ahli keluarga.

“Mula-mula suami parking kereta jauh dari restoran. Bila anak tak boleh masuk makan di kedai, suami alihkan kereta dan parking di petak parkir kosong menghadap meja saya.

“Tapi kami kasihankan dia, takkan tinggal seorang dalam kereta dan tak makan. Jadi kami order apa manis dan bungkus milo ais untuk dia. Dengan tray makanan kami hantar ke kereta.

Selepas dia makan, suami pergi ambil tray. Kira-kira 40 minit kami di restoran. Ikutkan nak tambah order, tapi kasihan kat Yasmeen kena dine-in dalam kereta,” ujarnya secara berseloroh.

Aishah (kanan) bersama Yasmin.

Aishah memuji pihak restoran berkenaan yang mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan, membuatkan mereka lebih yakin untuk kembali makan di premis itu.

“Kami akur dengan SOP. Tapi takkan nak hantar dia balik ke rumah, dengan perjalanan kira-kira 3 kilometer menaiki kereta. Itu yang dia dine-in dalam kereta saja,” tambahnya.

Yasmeen (kiri) bersama keluarga.

Yasmeen yang merupakan pelajar Diploma Pengurusan di Management and Science University (MSU), Shah Alam berkata, dine-in dalam kereta merupakan pengalaman baharu ketika pandemik.

“Rasa kelakar, tapi ada feeling macam kedai mamak. Tak apa, tunggu tempoh 14 hari selesai (lengkap vaksinasi) dan saya pasti akan datang ke restoran tu untuk dine-in,” katanya.

Sumber : Mstar

Leave a Comment