Pengantin berjurai air mata di pelamin, hiba tengok bapa men4ngis tak sanggup ‘lepas’ anak bongsu – “Saya kira, memang sembilan kali ulang lafaz”

Bapa Farra seba.k ketika menikahkan anak kesayangannya itu pada Januari lalu.
RAKAMAN memaparkan seorang bapa yang men4ngis sewaktu upacara akad nikah anak gadisnya tular di aplikasi TikTok.

Menurut Shazwanie Masfarhah, 24, dia sebagai pengantin perempuan turut sebak menyaksikan bapanya, Md Farid Masris, 56, gagal menahan air mata dalam majlis itu.

Bercerita kepada mStar, wanita yang mesra disapa Farra ini mendedahkan sudah bernikah dengan pasangannya Muhamad Zuhaimi Zuriman, 26, pada 21 Januari lalu menerusi majlis ringkas di kediamannya di Shah Alam, Selangor.

Jelas Farra, bapanya pada waktu itu berat hati untuk melepaskan dirinya memandangkan dia merupakan anak bongsu perempuan dalam keluarga.

“Saya anak kelima daripada tujuh beradik. Tapi saya merupakan anak perempuan bongsu. Ayah sendiri yang nikahkan kami.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Sebenarnya saya yang paling rapat dengan ayah sejak kecil. Sebelum kahwin pun memang saya selalu ambil berat mengenai ayah.

“Sebelum kahwin, setiap malam ayah akan tanya. Betul ke saya saya dah bersedia nak kahwin? Dia berat hati nak lepaskan,” ujar Farra.

Kata Farra, lafaz akad nikah itu terpaksa diulang sebanyak sembilan kali kerana bapanya terp4ksa berhenti akibat tidak dapat menahan seb4k.

Fara dan suami bergambar kenang-kenangan dengan bapanya pada majlis itu.

Jelas Farra lagi, dia yang berada di atas pelamin bersama ibunya turut sebak menyaksikan hal itu memandangkan bapanya pernah ditimpa stro.k sebelum ini.

“Ayah ada s4kit juga, dia pernah kena stro.k sebelah badan. Pada waktu akad nikah, saya kira memang sembilan kali kena ulang lafaz.

“Pada waktu itu hanya ada keluarga saya dan pengantin lelaki. Suami saya berseorangan, keluarganya tak datang kerana tengah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Akad nikah dilakukan online. Saya, suami dan keluarga di rumah kami. Kemudian kami buat panggilan video dengan pejabat agama.

“Orang pejabat agama tu pun turut tenangkan ayah, minta bertenang dulu. Kali kesembilan barulah selesai.

Farra kini menetap dengan suami di Kuantan, Pahang.

“Masa tu saya lap je mekap di wajah sebab men4ngis. Dah tak fikir dah. Selesai akad nikah, terus saya pel.uk dan tenangkan ayah,” imbasnya seb.ak.

Jelas Farra, bapanya sekali lagi tumpah air mata apabila dia perlu mengikut suami dan menetap di sana, tidak lama selepas mereka dinikahkan.

“Masa saya nak pergi ke Pahang pun ayah men4ngis. Ayah pesan, nanti datang jenguk-jenguk dia. Dengan saya sekali men4ngis.

“Sejak lepas kahwin dan duduk di Pahang, sampai sekarang tak boleh rentas untuk balik tengok ayah.

Farra akui seba.k mengenangkan semula majlis yang berlangsung pada Januari lalu.

“Setiap hari kami buat panggilan video, kadang-kadang sampai satu jam,” ujarnya lagi.

Dalam pada itu kata Farra, dia sekadar berkongsi momen air mata itu di TikTok untuk memberi mesej kepada netizen mengenai dalamnya kasih sayang bapa terhadap anak.

Sumber : Mstar

Leave a Comment